måndag 8 oktober 2012

Bianchi

Studiebesök på bianchifabriken utanför Bergamo/Milano.
Mycket går i den färg som förknippas med Bianchi.. hus, parkeringsplatser, möbler...

Blir mottagen av en italienare som pratar Svenska! Kanske inte så konstigt när det är en svensk som äger Bianchi eller?

En fråga som kom var hur celestfärgen kom till och svaret var ganska humoristiskt tycker jag.
Man gjorde cyklarna blåa, efter färgen på drottningens ögon, men efter att solen gjort sitt så var cyklarna gröna (celest) och man beslöt sig för att använda den färdigblekta färgen i stället :D

Väl där inne så får vi veta att man INTE får ta några kort. Jahaja..

Fick bland annat besöka den avdelning där man testar cyklarna. Var 50:e cykelram plockas ut för att testas. Enligt den europeiska standarden ska en test göras 100 000 gånger så då gör Binachi det 200 000 gånger. Enligt standarden räcker det med att en framgaffel testas, sen kan man byta ram när man testar vevpartiet. Självklart kör Bianchi med samma cykel genom varje moment. Man sätter upp cyklar i olika maskiner som sen simulerar t ex stötar och vridningar. Ganska imponerande faktiskt.

2006 gjorde man ett försök att tillverka egna karbonramar på fabriken, det blev ett givande och mycket intressant projekt som också kostade lika mycket pengar som det var roligt att göra egna ramar. Alla ramar görs i Asien, där det finns tre stora tillverkare. Inget man skäms över utan tvärt om, varför inte använda sig av de som är bäst att tillverka ramarna var deras ståndpunkt, och man stolt visade upp Made in China/Taiwan-klisterlappen som sitter på varje ram.

Vandrade vidare genom lackeringsdelen, där hängde bland annat en hel drös vita ramar speciellt framtagna för Campas nya elväxlar.

Vidare till själva monteringsstationen, man hänger helt enkelt upp en ram och sen monterar man ihop det hela tills man har en hel cykel. Där stötte vi på en Team Rynkebyhoj!

Det fanns även ett litet museum, här är den första bianchicykeln som gjordes. Från 1899..

Ska jag sammanfatta det hela så var det ett intressant studiebesök, även om inte jag är något bianchifans.

1 kommentar:

  1. Härligt Silva, tror ändå att ett litet frö har såtts hos dig =)

    //Fritz

    SvaraRadera